Innan jag börjar med inläggen om Kuba, tänkte jag berätta om hur det var att komma dit. Hur det var att flyga i business class för första gången. Ända sedan vi flög till Australien med Qatar Airways och fick sitta uppe (!) i planet har speciellt Sam drömt om att flyga business class. När vi flög till Australien hade vi blivit uppgraderade och fått bättre platser än vi skulle ha haft. Det var inte meningen att vi skulle sitta i övervåningen och var inget vi hade betalat extra för. Det var inte ens business class, men det var ändå så mycket bättre. Hur bra skulle inte business class vara då? Den här gången betalade vi extra för att få flyga i business class, ganska mycket extra ska tilläggas. Var det värt pengarna?
Ja. Allting var bättre i business och det kändes som en lyxig start på semestern.
Vi flög med Finnair och planet skulle starta strax innan fem på måndag eftermiddag. Det var en perfekt tid för att hinna njuta av alla tjänster. Gå före alla i incheckningen och ha tid att sitta i loungen. Äta lite, dricka lite, läsa en tidning, skåla i champagne (!) och känna sig lugn inför resan. Inte irra omkring på flygplatsen, försöka hitta en ledig sittplats och betala hutlösa priser för en drink eller mat. Utan bara hämta vad man ville ha i baren.
Vi fick gå först ombord på planet och nästan genast bjöds det på mera champagne. Det fanns filt, det var dyna, Marimekko tofflor och Marimekko necessär innehållande en massa bra produkter. Hudkräm, läppbalsam, tandborste, tandkräm. Redan här hade säkert kostnaden för att flyga i business class betalat sig tillbaka. Maten serverades på riktiga tallrikar, med riktiga bestick och glas. Vi fick välja en tre rätters middag från en meny, med tillhörande dryck. Kaffe och konjak? Ja men visst. En whisky på maten? Inga problem. Kanske en flaska vatten till? Det ska vi fixa.
När man har ätit och druckit tills man spricker, är det bara att ta på sig ögonmasken, ställa in bänken i sängläge och sova tills man är framme.
Kommer vi att flyga i business class fler gånger? Kanske. Eller säkert nog. Det gäller bara att välja rätt tillfälle. Det måste vara en lång (eller längre) flygresa för att tjänsterna skall gå att utnyttja fullt ut. Dessutom måste flyget avgå en sådan tidpunkt att det ska kännas värt det. På hemvägen flög vi i ekonomiklass, men då hade det inte spelat någon roll. Det fanns ingen lounge på flygfältet i Havanna att utnyttja och alla gick ombord på planet samtidigt. Flyget avgick så sent, att jag somnade direkt vi lyft och sov i åtta timmar. Ingen tid att dricka gratis champagne då 🙂
8